Бързо лечение на хрема

1. При висока температура – компрес на челото от настърган суров картоф, увит в мокра тънка кърпа или тензух.

2. При коремни болки и повръщане – Прави се плоска питка от брашно и вода, запича се така, че вътрешността да остане леко сурова. Питката се разрязва на две, така че да станат два диска. На вътрешната част се поставя малко джоджен и 1 ч.л. оцет и питката (със суровата част) се налага на коремчето докато е още топла.
Действието е много бързо, но трябва изключително много да се внимава кога се прилага – опасността идва от това, че при възпалителни заболявания (например остър апендикс) налагането на топло е противопоказно.
Питката обаче е много ефикасна при деца с чести стомашни проблеми или ГЕР.

3. При суха, мъчителна кашлица – пара или овлажнител, или ако нямате такъв – котлонче с тенджера с вода и 1 лъжичка сода бикарбонат и 1 лъжичка сол. Пуска се да заври, после се намалява котлона и се поддържа цяла нощ слаба пара.
Парата влияе изключително добре при астматичен пристъп, хрема и затруднено дишане.

4. При слаба и средна кашлица – отвара от борови връхчета, бъзов цвят и подбел (листа) – от всяко по 50 гр. се смесват, от тази смет 2 супени лъжици с прибавка на 1 супена лъжица чист пчелен мед се запарват с 500 гр. вряща вода и захлупено ври 10 мин. Като изстине се прецежда. Сутрин, обед и вечер 5-10 мин. преди ядене и 2 часа след ядене се изпива по половин-една кафена чашка.

5. При силна и мъчителна кашлица – сироп от кромид лук – в 500 гр. вода се разтопява 1 кг. захар, в друг съд се слага 250 гр. кромид лук, нарязан на колелца и се оставя да ври до омекване. След това се прецежда през тънка кърпа чрез леко изтискване. В получения сок изливаме сиропа и отново ври 5 мин. Като изтине се взема по 1 чаена лъжичка 3 пъти на ден след ядене.

6. За всякакъв вид кашлица – изключително лесен и много ефикасен бабешки метод за борба с хремата:
Взима се 1 средно голяма глава лук. Обелва се и се издълбава като чашка като се подрязва основата, но да си остане дъно – точно на чашка да прилича. Напълва се “чашката” със захар и се оставя в чашка да престои 1 нощ.
На сутринта на дъното има около 1 к.лъжичка сироп. Дава се веднага след събуждане – на гладно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *